Wednesday, March 18, 2015

Karya novel punca ketagihan ?

assalamualaikum
hye bloggers....

Korang perasan tak yang drama-drama dan filem malaysia sekarang ni banyak yang di adaptasi dari novel...

haaa,contohnya macam  cerita-cerita ni..

1. Lagenda Budak Setan



2.  Love You Mr Arrogant



3. Sebenarnya Saya Isteri Dia


4.  Setia Hujung Nyawa



5. Teman lelaki upahan




Ni lah trend di malaysia sekarang.Kalau mula-mula dulu,,biasanya cerita adaptasi novel ni bersiaran pukul 7pm dn ada yang 9pm.
Tapi,,,sekarang ni pagi,petang,siang dan malam ,,,,ada je drama-drama adaptasi novel ni disiarkan.....dan yang terbaiknya,,,kebanyakan drama yang diadaptasi dari novel ni ,,,tidak mengecewakan,,,layannnn...
#layan-layan juga,,jangan sampai leka :)

Dan ini benda yang aku perasan tentang drama atau filem yang diadaptasi dari novel....

1.Mempunyai plot/jalan cerita yang kukuh berbanding filem atau drama yang biasa.

-Aku  tak bermaksud skrip drama - drama biasa tak bagus,,,ada je cerita-cerita yang berkualiti,,,cuma,,,,kalau nak dibanding kan dengan novel,,,,jalan cerita dari novel lebih detail dan plot-plot cerita tersusun satu-satu.so,jaranglah drama yang diadaptasi dari novel ni tergantung,,,,maksud aku,,,mula-mula dia cerita kisah ni,,,tak habis lagi kisah ni,,tetiba ada benda lain,,then, yang  kisah first tu,,,dilupakan tetiba je,,,(ni agak sakit hati) cerita filem skrang banyak macamtu....nak cepat agaknya...

2.  Cerita yang agak klishe,,,tapi mempunyai aura tersendiri

-Apa yang aku perasan,,,novel yang diadaptasi sekarang kebanyakan keadaannya agak sama,,,korang mesti faham kan maksud aku??kalau dulu trend drama indonesia mesti tertukar-tukar anak,,,lepastu yang mati,,tak mati lagi,,,,sekarang ni,,trend drama di malaysia,,,kebanyakan kisah kahwin paksa,kahwin atas dasar keluarga,kahwin tetiba,kahwin bersyarat,kahwin senyap-senyap....

so,,apa kena mengena dengan aura tersendiri tu????

memang ramai yang menyampah sebab cerita terlampau klishe,,sama je keadaan cerita dia,,tapi cuba korang nilai dari sudut positif...kalau korang perasan ...kebanyakan cerita sekarang nak menunjukkan yang betapa indahnya "bercinta selepas bernikah",,,,yelaaa,,,kahwin paksa,,,tak kenal tetiba kahwin,,,tapi endingnya,,,kebanyakannya bahgiakan??kita sebagai penonton pun seronok je tengok,,,kita memang dah boleh agak yang last-last diorang akan baik,,dah tahu sangat,,,tapi yang buat kita tertunggu-tunggu,,macammana diorang boleh baik...haaaa tu auranya...,

sebenarnya ada banyak lagi point,,tapi dah terlalu panjang pulak,, :)
setakat ni jelah entry aku...
Kawan-kawan,,hargai karya-karya tempatan ye,,,kalau bukan kita,,siapa lagi nak support,,,,
peaaceeee

errr,,bestnya cinta selepas nikah,,hahahhahahh





22 comments:

wahida said...

aku dah tak terfollow citer2 ni semua...

lagi satu pada aku jalan cerita dia hampir sama...agak bosan...huhu...

Bunda a.k.a KN said...

Bunda ni jenis yang jarang membaca terutama novel....tapi bila dah dijadikan drama atau filem, bunda layan...tak payah membaca lagi..hehe..

Zizie Zack said...

haih. tak terlayan dah citer2 ni. kalo gi kedai buku pun, setakat bc sinopsis. mcm2 tajuk.. suamiku itulah, inilah.. nak gelak pun ada.. hahahhaha prefer layan karya2 fixi & lejen.

Mialia Amelia said...

xminat dan x tgk dah drama melayu. kecuali yg betul2 lain dari yg lain

LYAfrina said...

Senang kerja pnulis skrip.. tp mmg pmbaca novel mgharap watak novel tu dihudpkan.. jd pmbaca novel msti suka novel feb diadaptasikan..

Jari Manis said...

novel x baca ...drama yg adaptasi dari novel pun x follow huhhu

Tihara said...

tapi tak suka part, watak perempuan tu bertudung pastu main geletek2 pinggang pempuan tu..
cerita apa ntah pelakon dia azminda tu..nyesal tengok sebab tu tak layan habis..huhuh :)

Kopiolimauice said...

Mr arrogant n teman lelaki upahan paling WIN!

Athirah Diyana said...

sekarang trend adaptasi novel jadi drama/movie. mula2 dulu minat lah jugak tapi makin lama makin bosan. sebab plot cerita sama, takda kelainan. then terfikir, pengarah kat malaysia ni dah kekeringan idea ke nak hasilkan cerita sendiri?

anamizu said...

hai yen! kak ana ingt lg la kat yen! hehehe. akak x minat sgt citer2 drama melayu ni sbbnye tu lah -- jln citer sama je baik yg adaptasi ataupun yg x adaptasi. pstu plot citer dah blh agak dah. asyik2 berebut harta, derhaka bla bla bla hahaha

ujie othman said...

yen dah kembali blogging ya..good!

akak cuma tau tajuk sbb kwn2 citer. Tapi mmg tak ikuti citernya. Sbb byk mcm sama je isu yg dibawa, bosan.

eita said...

dulu layan jugak..tapi sekarang ni dah tak layan sangat...tak sempat nak kejar masa..

ezyra daniel said...

tapi feel baca novel dengan tgk drama lain sikit hehe

:-) said...

novel bicara hati pun dah diadaptasi :-)

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Dah tak ada idea... Ambik cerita kat novel lagi senang... Readernyua pun dah ada... So, dah ada target audience nya...

yen(toka ziizokukuto) said...

wahida,,,
hahah,,betul gak tu,,,jalan cerita dia mengikut jeeee,,

bunda,,,
layan je bunda,,,takde masa nak baca novel,,kaann,,,heee

yen(toka ziizokukuto) said...

zizie,,,yelaa depends pada minat,,novel ni lebih ke jiwang jiwang sikit,,,fixie n lejen best gak,,,takde simpan simpan,,lepas jee,,,heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

mia,,,apa ciri-ciri lain dari lain tu??huhuh

lya,,,
tu lah,,jalan cerita dah tersedia,,,huhuh,,,

jari manis
heheh,,tak minat lah tuuu huhuh,,minat benda yg lainn

Cik Yaya said...

no.2 tu mmg setuju sgt..selalu cmtu..huhu sgt klisheeee huuuu

Myra Jay said...

Semua cerita di atas cheq folo tanpa termis..hahaha
sebab tu antara drama novel terawal kecuali #TLU :)

Sekarang bercambah macam2 novel di dramakan :D

ct cheery said...

Urmmm setuju sangat..kdg kdg boring gak. Walau apa pun setiap cerita kena Ada value Dan pengajaran bawu bermanfaat utk masyarakat kan.

ct cheery said...

Urmmm setuju sangat..kdg kdg boring gak. Walau apa pun setiap cerita kena Ada value Dan pengajaran bawu bermanfaat utk masyarakat kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...