Thursday, March 12, 2015

Kenapa masa selalu tak cukup?

Holla bloggers,
im back ....
setelah berkurun aku bertapa mendalami ilmu dunia akhirat hihih ;),,,,
okay,,for todays saya nak cerita pasal..

"Kenapa masa selalu tak cukup"
kalau nak kehidupan lebih sejahtera,,baca lah ye,, peaceee



Normal lah dalam kehidupan seharian ,sibuk dalam pelbagai sudut,celik je mata,,,dah nak kena buat itu ini,,kaannn?,,,kalau betul,,anda manusia normal,,tahniah,,,hihih,,,

tapi kalau anda perasan,,,,hebat mana pun kita plan masa kita untuk hari tu,,,sentiasa je ada rasa tak kena or tak cukup, kan??kalau dapat buat pun rasa tak puas,,,,lepastu masa tak pernah nak cukup,,,kenapa ye????

The point is , cuba kita muhasabah balik diri kita,mungkin kita pernah jadi "pencuri" tanpa kita sedar

"Pencuri????"
"yaaaa,,,pencuri"
"pencuri apa??"

"Pencuri Masa"
yaaaa "curi masa orang lain"

macammana curi tu?
okay saya bagi contoh senang....
pernah tak anda memandu kereta ataupun menumpang dan sebagainya,,,,,
tak kesahlah,,,,tengah syok-syok berbaris tunggu traffic light,,,tetiba ada je golongan yg kononnya nak cepat,,,sedap sedap je memotong barisan,,terus dok depan sekali,,,,pastu bila dah hijau,,,tetiba ada plak yg dari belakang potong terus meluru ke depan...haaaaa,,,mesti pernah kena kan????apa korang rasa,,mesti syok kan?rasa macam nak keluar dari kereta,,pastu jumpa dia,,,ucap terima kasih,,,hahahaha

haaaa,,,,itu lah "si pencuri masa"
anda bayang kan,,maybe kita perlu beratur about lima minit untuk keluar simpang,,,,yang pencuri masa ni,,,,selamba curi masa kita,,,,
jika satu kereta perlukan about lima minit,,,,bayangkan kalau 10 kereta dia potong,,,
dah 50 minit masa diorang curi....diorang tak perasan semua tu...

ingat...
peraturannya sangat mudah,,

"apa yang kita ambil,,,kita kena pulangkan semula,,,kalau kita ingkar,,DIA yang akan ambil semula dari kita"

sebabtulah masa selalu tak cukup!!!! kita ambil hak orang,,,kita kena pulangkan....
kalau tak ,,,tu yang kehidupan kita rasa macam tak pernah cukup,,,ada je yang tak kena,,,,kita dah ambil hak orang!!!

jadi kawan-kawan,,,,jomlah sama-sama kita muhasabah diri ye,,,,fikir balik,,,pernah tak kita curi masa orang...benda ni sangat penting untuk kehidupan yang lebih sejahtera.

p/s :kalau anda rasa anda pernah curi masa orang,,share/comment lah ye,,,,sebagai pengajaran kita semua,,,,
      cerita saya,,,saya pernah ambil kesempatan waktu beli tiket bas,,,,dekat beratus orang beratur,,,saya selamba je pergi belakang kaunter terus bayar,,,sebab saya kenal orang yang jual tiket tu,,,haaa,,sekarang,,,serba tak kena jadinya,,berapa banyak masa saya curi??mendapat,,,,






16 comments:

Petak Bunga said...

Time ct selalu rsa x cukup.. tp time nk blk kerja selalu rasa lmbat. Ada org curi msa kak ke? Tu yg rsa terlebih..huhu..

yen(toka ziizokukuto) said...

hihi,,,kalau orang yang curi,,takpe,,biaq pi,,hihi,,janji kita tak amek hak orang hihih

lovelywa said...

sekali tengok macam kanak2 ribena..tapi akak salute arr..pandai btol ngarang ayat ekk..macam bagi ceramah pon ade ayat ko nih..heheh..akak pon tak pandai camni dikk..haihh

tiga lalat said...

Salam. hee masa itu time. Thanks singgah blog sy. ;)

yen(toka ziizokukuto) said...

lovelywa,,,
pengalaman mematangkan kita kak,,,eycehhh,,,,heheh,,btw saya BARU 23,,,hihihi,,,"kanak kanak ribena",,terasa muda,,hihihi

yen(toka ziizokukuto) said...

tiga lalat,,,,
wah lajuuu datang,,power sensor tu,,hiihi,,,,terima kasih singgah jugak,,,

Hidayah Suhailee said...

selalu jugak rasa masa tak cukup.. :'(

Tihara said...

orang kata kurang keberkatan masa,
akak suka entry ni,
memang perlu banyak lagi muhasabah diri dan mengenali diri.
diri kita sendiri pun kekadang kita tak kenal mendalam..

nice sharing

Bunda a.k.a KN said...

Sama2 kita muhasabah diri...terima kasih sudi singgah ke 'Teratak Bunda'.

Bunda a.k.a KN said...

Sama2 kita muhasabah diri...terima kasih sudi singgah ke 'Teratak Bunda'.

Ann Ishak said...

adoiiii saya selalu curi masa nak naik lrt, bila ada orang potong line tak reti nak beratur...cepat je hati ni nak panas membara, apa lagi potong line jugak la kita :p

nuyui a.k.a miss YUI said...

sbnrnya kt yg suka lengahkan msa =)

yen(toka ziizokukuto) said...

hidayah...
heee semua pernah rasa macam tu lah,,muhasabah balik :)

kak tihara,,,
yup betul kak,,,kurang keberkatan masa,,,,nanti saya share yang lain pulak,,,eheheee

yen(toka ziizokukuto) said...

bunda,,,
ok bunda,,sama sama lah kita yeeee,,

kak Ann,,,
erm kalau kat lrt tu tak tau lah nak beratur camne,,,orang dari dalam pun susah nak keluar,,,,

nuyui,,,
yup,,,ada betulnya jugak tu

hainom OKje said...

Tak pernah terfikir pun Yen....tp betul jugak apa yg awak cakap tu....
Kalau terambil barang mungkin kita perasan tp tecuri masa mmg tak pernah perasan ...

yen(toka ziizokukuto) said...

hainom,,,
yup,,tu lahhh,,,,kalau tercuri masa ni,,tak perasan,,,so leasni kena berjaga jaga,,sekadar perkongsian :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...