Wednesday, October 19, 2011

Sebab-sebab orang tanya soalan yang dia dah tahu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,,

Lihat tajuk entry di atas,,
Mesti anda semua pernah kena kan??
contohnya macam,,,kita tengah basuh kereta,,,
tiba-tiba,,,"hang basuh kereta ka" heheh
kalau kita fikir positif,,,,ada sebabnya,,

Aku tegoq salah,,,tak tegoq pun salah,,,


Dalam perjalanan nak ke kuliah,,

Yana  : eh sara,,,,kau nak pergi kuliah erk,,,??

Sara  : taklah,,aku nak pergi kedai dobi,,hantar kain baju yang aku tengah pakai ni,,,

Yana : Kau ni,,,orang tegur pun salah

Di depan pintu masuk library,,,

Yana  :wah,,my best friend,,,nak pergi library jugak ke,,

Sara  : Eh ni library erk,,,aku ingakan kedai dobi,,,

Yana  : ermm,,

Keesokan harinya,,,,,

Sara :Eh,,apesal Yana ni,,,sampai hati,,jalan sebelah aku,,buat tak kenal je,,,ni aku nak terasa ni,,

Petang ,hari yang sama,,,

Sara  :Yana!!!! sini lah kejap...kau macam nak lari dari aku je,kenapa???tegur pun tak,,

Yana  :Hurm,,,,kalau aku tegur pun,,aku tak tau nak tanya apa kat kau,,,karang kalau aku tanya yang
          macam selalu tu,,,kau hina aku pulak,,So,baik aku diam je,,,

Sara  :Owh ,,selama ni,,niat kau nak tegur aku lah,,,aku mintak maaf wei,,aku terasa lah
           bila kau buat tak tau je,,maaf tau,,

Yana :Aku pun mintak maaf,,

Contohi lah orang tua kita,,

Pak joe : tengah basuh kereta ke din,,

Pak Din :A'ah,,dah berdebu dah kereta ni,,

P/s:ada ke diorang fire mengfire????
 
Nota pengarang :Kadang-kadang orang tak tau nak tanya apa,,,tapi kalau tak ditegur nanti di kata 
                           sombong,,,tapi nak tanya apa????Kau pe khabar??padahal hari-hari jumpa,,hehehe

51 comments:

wahida said...

haha..klaka lak dialog2 kat atas tu...

aiEz said...

sengal jer bila kne soalan mcm ni...=..=!

yen(toka ziizokukuto) said...

kak wahida,,,
hehehe,,sambil2 kena selitkan humor jugak,,

aiez,,
hahahaha,,,,ape lah

Ezad Skytech said...

ada betulnya jugak dialog2 ni...haha...

da tu..nak tanya apa lagi kan..? hee~

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

aih...mcm drama kat tv plak..hehe...

biase la tu, org tanye sbb nak tegur.

tips: bile org tanye benda yg die dah tahu, jgn 'fire' die plak, tapi eloborate more....

"ke kelas ke?"ali bertanye.
"iyer, kelas biology." jawab abu.

kan senang.

to my blog - Acapsuur (>,<)

yen(toka ziizokukuto) said...

ezad,,
hahah tau pun,,,

acap,,

thankz for the tips,,,betul tuh :)
harap orang baca tips ni :)

Cik Tetra said...

hahaha..akak pon selalu kena tau..sakit hati je..tengah makan ni..."waeda tengah lunch ke?? omaigodd...da npk boleh tnye lg ni..hehe.. :D

yen(toka ziizokukuto) said...

cik tetra,,

hahah,,,kesian orang tu,,,takyah lah fire dia heheh,,,dia nak bermanja manja tuh,,heheh :)

ctk said...

setuju2..kdg2 ct tnye gk bila da thu..sbb xder topik...huhuhu...
at least kita tegur kan...
tp tulah, selalu je kena balik..
haishh, xtegur karang kata sombong lak, nk senyum sje2 kata gila..haha..manusia2..

yen(toka ziizokukuto) said...

tu lah ,,hehehe,,,
yg pelik,,budak muda2 je macam ni,,kalau yg tua tua,,diorang takde hal,,,,takde nak fire mengfire

ShahzCudin said...

ekceli soalan2 tu bkn la semata2 soalan, cuma sbgi pembuka birara..xslh kn?

yen(toka ziizokukuto) said...

shah,,

betul tu bro,,
tapi dah disalah anggap,,,
kalau jawab elok elok kan bagus,,

Ungu Violet said...

biasalah tu intro sesuatu perbualan...huhu

Blueice Butterfly said...

~entry yang bagus..hehe
selalu sgt alami cmnie..:)

yen(toka ziizokukuto) said...

blu ice,,untuk perkongsian bersama :)

yen(toka ziizokukuto) said...

ungu,,
tapi selalu di salah anggap :)

Fara Atika said...

hah? tak paham...
??? @_@

lalala~

khairul@kechik said...

selalu gak fire balik org yg tanya soalan mcm ni..rasa bersalah pun ade..heheh..

Ujie said...

tulah adat melayu..nak manis mulut.
tp kdg2 nyampah gak.
paling mudah..just bagi salam je kalau taktau nak kata apa.

yen(toka ziizokukuto) said...

fara,,

heheh asik tak faham je kan,,

khairul..

hehehehe,,,,,aku pun pernah gak sebenarnya,,heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

kak ujie :)

betul gak tu,,,tapi tgk org tua kita,,takde lak diorang melenting,,

Reen said...

org 1:tengah baca blog yen ke??
org 2:eh taklah tengah makan kambing golek. hahaha

si kiut lavender said...

dah nama pun org tua2...
taw apa yg dicakap..
bhsa pun berlpik2,
org muda drah tgh pnas sbab tu snag men fire2..:P

yen(toka ziizokukuto) said...

reen,,

hahaha reen,,,sempat lagi,,

skl,,

hehehe,,jom la main fire fire :)

izzahdegreat said...

tanye salah, x tanye pon salah !!!
apa pon x boleh =,=

diana said...

betul la..
tanya tak semetinya tak tahu..
ada yang tanya sebab nak memulakan perbualan je..

yen(toka ziizokukuto) said...

kak izzah,,,

hehehe,,,tu la yg saya cuba bangkitkan,,

kak diana,,

betul tu kak,,,mak saya selalu tanya camni walau dia dah tahu,,,bila saya tanya,,,ouh,,,, ;)

bobiedanbad said...

serba salah di buatnya.

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,tegur salah,,tak tegur pun salah,,heheh

cik ika said...

macam perli entry akak je..huu

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,,bukan perli,,cuba mengubah persepsi :)

Ekmi Rabat said...

haha. very true. selalu gak jadi camni. tapi kengkadang kena tengok mood org tu gak. kalu kena cara nya ok la.

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,,memang selalu pun,,,dulu sebenarnya,,org tak kesah pun,,,,mengikut kajian,,benda ni terjadi bila orang start buat benda ni jadi bahan lawak,,,,so,,semua dah terikut,,so,,kita kena ubah balk persepsi kita,,

bella luna said...

hehe,betul2,.sejuk dengar jawapan org tua kite, jwb selalu positif and senangkan hati org yg bertanya,.bukan cam kite2 skrg,sampai lau tanya mesti berfikir, nak tanya ke tak?tanya kang kena fire lak,hehe

yen(toka ziizokukuto) said...

betul tu kak,,,,,org dulu mana ada kesah benda benda ni,,,,,bukan macam kita sekarang,,ada jela yg tak betul :)

aimie amalina said...

weeeee
btol2!
sebenanye buat manis mulut kan
huuuu
tapi mungkin bole pertambahkan lagi soklan supaya die x de chance nak kenekan kite =]

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh

ye lah kalau dah terjumpa tepi jalan,,takkan nak fikir lagi kot,,,spontan je lah kan,,,heheh,,,tpi skrang,,itu pun nak jadi isu :)

Ct Mawa said...

huhu..setuju sesangat..terima kasih la atas nasihat..kadang2 ad jugak jwb cm2..mst org 2 terase hati..hihi

yen(toka ziizokukuto) said...

tu lah,,kalau kita berniat utk bergurau pun jangan lah sampai menyakitkan hati,,orang tu ikhlas tegur kita :)

meisnani said...

betul2!! kwn2 sis un ske tnye soklan bingai2 cm ney... ahahha...

Lokasi = Kafe Admin

(sis tgh makan ney ngn mmbe yg len)

Anonymous : eh nani kaw tgh mkn ke?
Nani : dlm hati(da nmpk lg maw tnye ke?) ermm haah tgh makan.. kaw ta mkan ke? mehla join * gaye sopan ^_^

rumusan : sis tnye ikhlas tp hati ney la mmbebel... ahaha

YNA said...

salam kenal dik, akak follow awk ya?:)

salu terjadi benda2 mcm nie.. niat kita nak tegur..
tp ada org salah anggap :(

Saiazuan said...

haha prnah bca psl isu ni.. layan je klu orng tnya..

ieyza afieyna said...

haha.. tapi kdg2 skit hati jugak.. bila kite tgh mkn, org tegur tgh mkn ke..

kan dah nmpak.. org tnye la mkn ape tu ke.. baru betul hee..

~Nana 귀여운~ said...

biasalah..org skg...suka perli memperli..niat just sekadar gurauan... kalau ada yang tak leh gurau tuh pi surau ar!! hahah

Cik tikah said...

org melayu terutamanya suka tnya bnda yg dh nmpk bnda mata. pelik btol kan. haha..

NasZ said...

ye la. betul tu.

anamizu said...

hehe yen ni ade2 je :P
betol la tu kan..kang
tak tanye ha kan dah
dok pikir lain pulak =P




luv,
cik ana

Noramira Kassim said...

saya sokong ...hehe

Cik Nurul said...

hihi kite xbuat mcm tu taw...

=)

iMBobo said...

haha nice entry :) elok lah bermaaf-maafan..

teha said...

so , ikot laa org tua2 lps nie :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...