Thursday, September 22, 2011

Mereka pun mengajar kita !!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,,,,,

          Tujuan entry kali ini,,bukanlah untuk menuding jari kepada sesiapa.Ianya sekadar bingkisan yang saya rasa patut kita kongsi bersama.Saya mengaku,topik ini terlalu besar untuk disampaikan oleh boggers muda seperti saya ini,,Tetapi, saya rasa tidak salah untuk saya berkongsi kepada semua.

          Lumrah alam,,,setiap manusia tidak lari dari membuat kesilapan.Setiap insan pasti ada baik dan buruknya sendiri ibarat warna yang ada "pro dan contra"nya juga.Yang jahat pasti pernah berbuat baik.Manakala yang baik,tak lari dari perbuatan jahat.


          Jadi,apa yang saya ingin berkongsi di sini,,"Belajar lah dari kesilapan kita".Lagipun,setiap apa kejadian yang terjadi di alam ini,,merupakan pelajaran dan mengandungi pengajaran yang terbaik buat kita,sama ada dalam sedar atau tidak.Bahkan haiwan yang tidak mempunyai akal pun boleh kita jadikan rujukan untuk kearah yang lebih baik.Asalkan ia dapat mengubah persepsi dan hati kita sendiri.

Mari kita kita renungkan bersama:



         Apa yang saya ingin sampaikan di sini ialah jika sebodoh-bodoh haiwan yang tidak mempunyai akal sekalipun memberikan  contoh yang baik kepada kita,tak salah untuk kita ikut dan sekaligus jadikan iktibar untuk hidup kita kerana kita yang sesempurna kejadian ini pun perlukan pedoman untuk ke tahap yang lebih baik.Jadi renung-renungkan.

Nota pengarang :Pesanan tulus dan ikhlas ini, sekadar perkongsian bersama,,,harap boleh dijadikan pedoman semua.Jika ada terkasar bahasa dan terasa hati harap dimaafkan.

        

29 comments:

si kiut lavender said...

mereka mungkin xda akal tapi mereka ada love..:P

yen(toka ziizokukuto) said...

haha betul tu betull,,,,:) like that

Faaein Talip Roy said...

suka tengok pic monyet dengan burung tu.. terpancar kasih sayang di situ.. =]

yen(toka ziizokukuto) said...

yup betul tu,,tenang je kan,,bila tgk gambar gambar ni :)

yahaya said...

cool lah gambar gambar ni...:)

yen(toka ziizokukuto) said...

haha ini betul betul bukan main main heheh :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hidup biarlah serumpun

yen(toka ziizokukuto) said...

yup betul tu,,banyak lagi pengajaran nya ni,,mendalam,,heheh

Farieyna Bahri said...

nice entry.. haiwan pun sayang menyayang.. xkan manusia x ble..

yen(toka ziizokukuto) said...

sangat betul :) haiwan mengajar kita hehe :)

Saiazuan said...

every knowledge and moral counts.. :D

tapi kenapa setiap kali lelaki yg merogol perempuan dilabelkan "bernafsukan binatang?"
teruk sgt ke binatang tu?

cik hijau purple VS nur faie said...

when the animals teach us . .

kaizen said...

terbaik pic2 nih sumer....

ROJAK said...

nak bela rimau putih satu..haha

tiefazatie said...

sgt comel!

Fatin Farhana Binti Ramli said...

haiwan lagi berperikehaiwanan dari manusie yang berperikebinatangan terhadap sesame manusia ..

budakijaupendek said...

ayat belajar dri kesilapan tu saya suka =)

suha said...

thank u yen. suka entry ni sangat! :) dalam maksudnyaa, harap ini dapat disematkan kepada yang membacanya, insyaallah. hee :) :

yen(toka ziizokukuto) said...

bro zuan,,,,thankz bro,,,
pendapat saya,,uba tgk kucing tu kalau nak mengawan,,ada ke say hai dulu,,heheh,,takde rasanya,,dia miau2 pastu terkam tengkuk,,settle,,tapi kalau kucing betina tu tanak,,dia lari,,or ada yg sampai bergaduh,,,,,takda kerelaan di situ,,tak penah lak nampak kucing datang2 trus gesel2 pastu buat projek,,,diorang mana ada akal nak buat camtu,,heheh,,,semuanya tanpa rela,,,sama la macam merogol,,,babtu disama dgn haiwan,,,tidak berakal,, :) maaf,,kerana terkasar ketika meluahkan pandangan

yen(toka ziizokukuto) said...

cik hijau,,im speechless heheh
bro kaizen,,terbaik dan ada pengajaran :)

yen(toka ziizokukuto) said...

rojak,,,hahah,,,kalau boleh bela,,wa pu mau sekor,,jadi anak angkat hahah
iefa,,,heheheh betul betul

yen(toka ziizokukuto) said...

sis fatin,,,suka dgan quotes anda tu heheh,,,berfikir sejenak :)

sis fara,,,hehehe,,,terima kasih

yen(toka ziizokukuto) said...

suha,,,heheh thankz suha,,,terima kasih kerana baca,,yup i hope so :)

♥Putri ilyanie♥ said...

betul tu.. haiwan pn de prsn kasih syg.. awk nak exchange link ke?? boleh je.. sowie lmbt gtau.. heee

hafrawiey ozakawa said...

ermm..haiawan pon tahu erti kasih syg.manusia yg ada akal kurang menghargai kan?ksihan betu!!!!

p/s:done follow here..follow back taw!!

yen(toka ziizokukuto) said...

putri,,,,,yaaa,,,,seperti contoh diatas :) ,,,

hafrawey,,,,,yuppp betulll,,,biasa la tu,,di sebabkan kita dikurniakan akal,,normal kan kalau sering melakukan kesalahan :)

ika said...

pic yg comel !!

yen(toka ziizokukuto) said...

comel dan penuh makna ;)

ctk said...

wahhhh...sangat2 cute seyh...berkasih sayang xknl rupa dan species..hehehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...