Thursday, September 29, 2011

Pegang ni,,haram tak???

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,,,

     Wah dah sehari tak update blog,,,sen heng betul la broadband ni heheh,,,kejap je cecah limit,jgn tanya aku apesal sen heng,,aku pun tak tau kenapa,,,suka hati aku la,,Jiwa dan raga dah meronta-ronta nak update blog ni,,akhirnya aku gagah kan jugak tuk update,,,so,,layan lah wei,,kesian aku,,,hehe..

      Hari ini apa yang aku nak cerita,,,simple je,,,semua orang dah concern pun dengan isu ni,,aku saje je nak tambah-tambah hehe,,bikin panas sikit tk salah kan,,,bukan nya apa,,cuma pelik,,,isu yang sengaja di perbesarkan,,,tapi,,yg selalu kita nampak,,diam pulak,,??

kebanyakan orang akan rasa pelik dan jadikan isu bila pegang benda "haram"ni ???



Tapi????/bagaimana pulak dengan pegang benda ni??!!!! kah kah kah



peaccceeeee :)
 

comel giloss,,,ni agak-agak kalau aku pegang boleh popular tak...huhuh best ni,,,
Nota pengarang : maaf kerana guna kata ganti nama "aku" heheheh ,,,






43 comments:

budakijaupendek said...

hahahha
cet!
bezanya pegang bukan muhrim tak perlu disamak dik.
cuma dosa tetap dosa.
ececeh!
terasa alim bebenor. haha!

yen(toka ziizokukuto) said...

haa,,kan lagi payah tuu,,tak diboleh disamak,,,heheheh :)

~Nana 귀여운~ said...

hohoho....

akk kadang suka gurau senda ngan kengkawan laki...tepuk tampar...haram dak ? :PPP

yen(toka ziizokukuto) said...

haha,,no komen,,taknakkk,,heheheh

Ujie said...

hmm..bagus entri yen ni!
asik sibukkan pegang haiwan2 tu haram..sampai ramai yg lupa, sentuh yg bkn mahram tu pun HARAM.

p/s: tagline kat header blog ni mmg saje ada double P ke yen?

eyryn said...

hehe. . dua2 haram laa rasenye. .
tpi, yg kadua tue haram smentare :p
yg pertame tue mmang haram smpai bile2 ! haha

yen(toka ziizokukuto) said...

kak ujie,,,terima kasih,,,tapi ramai sentap la kak,,macam mana ni huhuh,,,tapi apa yg saya sampaikan tu betul kan??yg header tu memang tak perasan,,thankz bgitau,,tapi nampak macam oke je ada dua p,,heehhe

yen(toka ziizokukuto) said...

kak erin,,kenapa haram selamanya???huhuh,,perbezaan nya ialah,,yg pertama boleh "disertu",,,,yang kedua????

ieyza afieyna said...

pegang anjing adalah lebih baik dari pegang orang yg bukan muhrim!
sebb pengang anjing bole di samak dan tak berdosa. tapi berpegang tangan tu dosa. dosa besar..tak bole nak samak2.. akan tertulis nya ia didalam buku harian kita..

Fatin Farhana Binti Ramli said...

HAHA .. anjing kalau dipegang mase kite dengan anjing tu kering tak pe .. jangan pegang mase basah .. yang tu kena samak .. tapi kalau pegang anjing just untuk tunjuk tunjuk .. dah jatuh hukum haram dan mempermainkan agama ..

Papa Mifz said...

hmm...kalo nak pegang anjing pun xmo la terang terangan...

ctk said...

hehehe..haram tetap haram tp manusia...buat jugk..huhuhu

yen(toka ziizokukuto) said...

ieyza,,betul tu,,,tapi maaf,,yen nak bagitau sesuatu,,,perkataan yg betul ialah menyertu,,bukan menyamak ye,, :) yen dlu pun tak tau jugak,,

apepon,,terima kasih sebab komen,,betul tu,,,jika manusia,,apa kita boleh buat lagi kan??

yen(toka ziizokukuto) said...

sis fatin,,betul tu,,terima kasih kerana komen :),,,,:):):)

mifz,,,bro,,yup betul tu,,,aku sokong,,tpi kalau kat shopping kompleks tu???

yen(toka ziizokukuto) said...

ctk,,,heheh biasalah,,,kitaa semua tak lari dari kesilapan,, :)

ciNdhaDahniEa said...

ish3... taktaw nak kata apa dah... =.='

~sudah besar, pandai2 la pk.. haishh

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,entry ni untuk kita berfikir sejenak,,heheh :)

meisnani said...

anjing : hukumnya haram law saje2 pegang... tp jatuh hukum makruh bile mcm polis2 kastam yg mggunakan anjing..

pegang tangan : hukumnya haram jika tiada ikatan yg sah (akad nikah yg sah) tapi dpt pahale jika ada (akad nikah yg sah)

^_^

yen(toka ziizokukuto) said...

sis nani,,,
komen yg sangat berguna :)
terima kasih tau,,,,

zaman skrang ni,,couple dajah nam pon dah pegang tangan huhuh,,,

..cik gugu.. said...

terbaikkkkkkkkkkkkk!

Fara E's said...

nilah orang2 kita , maki sikit weyh ! haha ;p

diana said...

pegang anjing biar bersebabb..
setakat suka2 nak pegang anjing untuk bermanja2 tak de bezalah dengan pegang tangan pakwe untuk bermanja2..
hehheh

ieyza afieyna said...

yen,,

menyertu ?? tapi kat sekolah kn bljr perkataan samak..
tak pernah dengar menyertu..
bole explain x?

suha said...

hmmm,

gambar 1&2 - macam macam.

gambar 3 - berpegangan tangan cuba dianggap biasa, itulah masalah sebenarnya.


mintak dijauhkan semuanya. hee :)

♥Putri ilyanie♥ said...

dua2 kirenye xboleh..tapi bg putri pegang tgn lagi ok dri pegang anjing..

meisnani said...

komen yen kt blog sis, sis da blas taw... ^_^

Reen said...

tulah mentaliti masyarakat sekarang. huhu

syahidahfouat said...

Hahahaha okay, betul jugak kan? Kita kecoh kecoh pasal orang dok peluk anjing, tapi bila hal pegang tangan tak bising pulak kan?

miratun madihah said...

dua-dua pun tak boleh, tapi yang pegang tangan if ikatan sah tape, yang kena samak tu,selamanya tak boleh :)

yen(toka ziizokukuto) said...

cik gugu,,,thankzz hehehe,,,macam pernah dengar je,,ayat terbaiiiikk tu,,hehehe

fara,,,taknak lah aku maki maki,,,nanti terkena kat diri sendiri,,,tu fakta tau,,hehehe (yes dah ada idea tuk next entry hahah)thankzz,,,

yen(toka ziizokukuto) said...

kak diana,,,,lau pegang tangan bukan muhrim,,camne nak sertu erk???hahaha :) ,,,

suha,,huhuh,,tu la yg yen cuba sampaikan,,, :) bukan nak bermain dengan hukum,,:) thankzz sebab komen,,,

yen(toka ziizokukuto) said...

ieyza,,,nnanti yen bukak entry baru untuk explain ye,,,tunggu :)

putri,,huhu,,ye ke putri,,,kalau pegang anjing kita boleh sertu,,,kalau??

yen(toka ziizokukuto) said...

syahidah,,,tu yang yen dok sampaikan tu,,hehehe :)

sis mira,,betul tu,,terima kasih atas kome anda ye sis

Ezad Skytech said...

kalau ada ikatan yang sah boleh la nak berpegangan tangan...yang belum ada ikatan tu..paham2 la ye..heee~

yen(toka ziizokukuto) said...

ezad,,,betul tu bro,,hahahah,,alah benda ni dah biasa sgt pun,,heheh

reenapple said...

well.. ia ibarat bila benda yg semua orang rsa adalah salah is salah... benda yg normal.. sellau nampak macam pegang tangan yg bukan muhrim pom bukan satu kesalahan...
dunia da pelik..ahahha

Cik tikah said...

setuju!

aimie amalina said...

hahahah
kan3,,
patot showw off ni lagi kat owg
huuu
bg owg hengat sikit2!

yen(toka ziizokukuto) said...

reen,,yuppp,,betul betul,,kalau hari hari,,kita nampak,,org pgg anjing,,mesti dah malas citer benda ni kkan,,

cik tikah,,terima kasih :)

yen(toka ziizokukuto) said...

aimie,,kalau la blog saya ni fofular,,boleh lah show off,,hhehehe,,,just joking ok :)

Ungu Violet said...

eheh..comey la plak 2 ekoq tuh...xpasal2 plak si kucin tuh nk kene sertu plak kang..huhu

Saiazuan said...

bkn muhrim.. msti la haram... :)

yen(toka ziizokukuto) said...

cikgu,,,,

haha,,tu la pasal,,,ni kalau pegang,,femes lah kan,,hahah

bro zuan,,,,

hahah,,,memang lah,,aku saja je bandingkan,, :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...