Thursday, November 10, 2011

meniaga burger pun kena ada skill

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

siapa kata nak meniaga ni senang!!!,,nak meniaga burger pun nak kena ada skill beb,,
kat tempat aku ada lebih kurang tujuh burger stalls,,,,tapi dua je yang laku

"derrr,,setakat meniaga burger,,kau nak kasi anak bini kau makan apa???""hahaha

"aku bagi makan burger la ngok"

owhsemm laa,,,pegi tanya soalan bodoh

disebabkan aku dengan brother tu kau tim
aku penah tanya cenggini!!

"ramai ye yang datang beli burger kat sini,,satu malam agak-agak berapa abg boleh dapat?"

"kalau bersih,,kurang kurang pun dapat lah rm300"

hahah,,hambek kau,,,satu malam dapat rm 300,,dah la tak payah sewa tapak,,,meniaga kat tanah sendiri,,,


300 darab 26 hari =?????

perrrghhhh,,,boleh beli "ferrari" owh

kat sini aku nak cerita,,taktik yang dua orang peniaga burger tempat aku ni guna,,,
mana lah tau ,korang nak start meniaga ke kan,,,,

Tips


ni apa yang brother tu buat,,,,
walaupun korang cuma bukak kedai burger,,tapi hiaslah warung tu,,semegah megah nya,,,
kat warung brother ni,,,serius dah macam kedai makan,,,kerusi meja sume lengkap,,ada tv,,ada wifi,,hahahahha,,,gila tak gila kau???,,,pandai owh brother tu wiring,,
sampaikan ,,korang tak perasan pun,,tu sebenarnya kedai burger je,,

"bang,,order bang!!!"

"ye nak makan apa??"

"bagi nasi goreng cina 4,,saya nak makan sorang"

"ni kedai burger lah dik,,mana ada jual semua tu"

"apa ni bang,,tempat dah macam waung makan,,takkan jual burger je,"

"okelah,,kau try lah pergi mcd,,lepastu kau order roti canai"

"err,,sory bang,,burger burung unta 8 ya"

then,
pelbagaikan lah menu nya,
asyik burger ayam dan daging je,,,
brother tu ada macam-macam menu,,,
aku sebut yang rare je,,,

burger burung unta,
burger kambing,
burge arnab,
burger kanggaru,
burger rusa,

*burger burung unta rasanya memang pelik,,hahahahha

yang paling penting,,
"sedappppp"

-
-
-
-

second,,,aku nak cerita rahsia kat kedai no dua pulak,,,,
aku penah beli kat situ sekali je,,,
"burgernya tak sedap pun,,,heheh"

tapi yang pelik,,,yang membeliinya,,,,berduyun duyun,,,,boleh dikatakan sampai beratur lah,,
hahaha,,,kedai nya,agak kedalam sikit,,,
di sebabkan perasaan ingin tahu aku melampau,,,aku pun pegi lah beli kat situ,,

Nak tau apa rahsianya???

peeeerrrrrrrrgggggggggggghhhhhhhhhhhh!!!!!
awek beb,,
patut ar yang beratur semua lelaki,,,
aku rasa budak sekolah kot????
tapi lawa la jugak,,hahahahh
pastu dia pergi layan sume orang,,cetttt,,
hahahahah

"awak,,,burger awak tak sedap la,,,tapi untung,,ramai orang,,hahaha"
kesimpulannya,,
brother tu mengamalkan konsep
"vokal bukan sekadar rupa" rupa tak penting beb,,,janji bakat ada,,,

budak tu pulak mengamalkan konsep
"akademi fantasia"bakat tak penting beb,,janji rupa ada,,,hahaha,,







44 comments:

BlueiceButterfly said...

~macam2 taktik..hehe yang penting kreatif dan lain dari orang..:p

suha said...

hahahaha, nice entryy. kelakar but dalam maksud tuh. hee

apa apa pun, mesti sedapp yang utama baru berduyun orang datang beli kan :)

Ujie said...

lawak la yen..vokal bkn sekadar rupa!

buat apa pun mesti kena ada skill..even menyapu sampah.

*skrg ni kat gerai burger ramly ada burger daging panggang..sedap tau!

yen(toka ziizokukuto) said...

blue ice,,
tu lah,,,macam macam an :)

suha,,,
kalau paham ,,bagus la
terima kasih :)
gerai no 2 tu,,tak sedap pun,,burgenya heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

ujie
huhu,,betul tu kak,,mesti kena ada skill heheh,,
kalau ada rupa tu,,bonus kan??hehehe
burger daging panggang??
uwh,,macam mat salai tu kan??

aimie amalina said...

hahahaha
entri makan dalam ni ye =p
tapi betullah
tak kisah la org cantik ke cam ne ke
asal makanan nye, bege tu sedap dan bersih, wee, mesti jadik pilihan kan =]

yen(toka ziizokukuto) said...

mimi
huhuh,,jgn terasa dahle,,hehe
huhuh betul tu,,,
tapi walau tak sedap,,
kedai n 2 tu tetatp laku tau heheh,,
tak sedap disini bermaksud,,tak sesedap burger no 1

Ct Mawa said...

haha..kesimpulan yg dibuat mmg terbaek..huhu..woah,,x pena lg rase burger pelik cm2..slalu mkn aym & daging jew la..hehe

yen(toka ziizokukuto) said...

mawa
hahaha,,,
uwh tak pernah rasa erk,,sedap tau,,huhuhuh

Cik Tetra said...

hahaha..macam2 taktik..paling x boleh blah vokal bukan sekadar rupe..hehe..lawak la yen ni!:D

yen(toka ziizokukuto) said...

huhu
macam2 kan kak,,
siap ada wifi lagi,,heheh

Ungu Violet said...

haha...yg penting...strategi mesti baikkk punyerrr...beger kanggaru satuuu...huhu

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh kak,,
lepas makan berger kanggaru,,kena lompat bintangtau,,,huhuh

Ini Kisah Tia said...

kahkahhhhh ! sumpah Tia suka entri ni .. lawak gileee .. perghhh . taktik kotor sunggu dengan menggunakan konsep akademi fantasia .. harap muka saja memang fantasia lah jawabnya .. euw!

yen(toka ziizokukuto) said...

tia
thankz tia ;)
heheheh
tapi laku owh,,ohsemmm

Ezad Skytech said...

kalau sekali da pergi..lepas tu tak sedap..jangan harap aq nak pergi lagi...

haha...aq tak minat AF...kah3...

yen(toka ziizokukuto) said...

hahah,,macam kedai ke dua tu la,,kalau aku pergi pun untuk jeling jeling je kot,,heheheh

sue perbs.. said...

haha.. burger burung unta.. teringin jugak nk rasa

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh
isinya kenyal kenyal,,,then dagingnya tak banyak lemak,,,pelik la rasanya

CintaKhadijah said...

makk aih.. die pune menu, kalah mekdi. hahaha..
nice entry..thumbs up! ^^

diana said...

nak tambah tips boleh???
jangan kumpul geng2 dan ajak melepak kat warung beger sambil main gitar..ada ramai pembeli yang tak selesa dengan keadaan macam tu..
heheheh

SpeakerSekolah said...

Best entry ko..ngidam burger dging kangaroo plak..ko pnye pasal..wahaha

yen(toka ziizokukuto) said...

khadijah
itu baru sikit tu,,,
belum burge yang doubl triple cheese,,hehehehe
kalah mcd

diana
sekarang da maju dah kak,,
org bwk lappy,,open lagu je,,
tak men gita dah,,heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

speaker,,
hahah,,dah ready ke nak lompat lompat,,hahaha

NasZ said...

hahaha. bagus pendedahan ni. menarik dan saya pun tertarik. tapi nak berniaga burger tu takde masa la plak.

Cik tikah said...

suka mkn burger tepi jln. hihi...

Razil Tahir said...

huuuuuu...
dah agak dah, penjual burger nie sumer awesome dan hebat!!! XD

epoitdya said...

cdp nyeee burger ... :)

Syuhada Sharif said...

berger tepi jalan lagi sedap daripada berger mekdi.kan.? :D

penjual berger lak ada yang peramah dan sebaliknya.kalau yang peramah tu,mybe customer ramai. :)

si robot comel said...

haha,yang penting rezeki dorang murah, hehe

Wanie said...

nak meniaga n tarik ramai pelanggan kena la ad etaktik kan..jangan taktir kotor je =)

Saiazuan said...

gua memang suka mkn burger

EmpayarUtama said...

Ok tuh bayua seringgit lapanposen dapat dua dalam satu kahkahkah

Tukang Karut said...

kalau aku, aku cari yang sedap di mata dan sedap di tekak... hoho...

syahirooAhmad said...

kat tempat gua dulu ade satu beger yang paling fames di alam semesta.. Beger Gaban.. mmg terbaik! ntah ape ntah yang wat bege tu sedap.... mungkin secret resepi kot...

tapi sayangnya.. skg ni dah bungkus.. uwaaaaaaaaaaaa.... laparr

blog-tips-kurus said...

bersih + kemas + peniaga bersopan + ramah = pasti pelanggan terpaut. tak perlu pelaris haram.. ;)

Fara E's said...

aku makan beger pun cerewet , muahaha

zahidah seran said...

akak suka lepak kedai bege tempat akak ni,utk kaum pempuan boleh belek majalah2..ngeh3...

meisnani said...

pkataan pertama yg kuar pas bace pasal konsep tu ialah "bodo gler!" hahahha damn gelak cam setan... ahahaha siot je...

ctk said...

hehehe..pandai la yen ni...suka2...cOncern ngan masyarakat! hihi..


* ada gk stegh org jual burger tp ltk sumthing dlm tuh...sbb tu rmai yg bli :D

Azlan Hasan said...

fuh..kedai burger ade wifi..1st dengar tu..ape2 itu satu idea menarik nak tarik customer datang..hehehe

Regards,
-Strider-

makdara TERdiva said...

kreatif tu yang mustahak sekali :D

Fynaz Shamz said...

ade ... tu baru nmenye mkn bege... huhu

mr.pingu said...

menarik la artiekel pasal beger nih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...