Saturday, October 22, 2011

Biarkan orang tua berbicara-Kahwin sebelum bernikah??

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,

Semenjak dua menjak ni,, :)
kita sering di hidang kan dengan cerita pembuangan bayi,,
kenapa benda ni sering berlaku pada zaman sekarang ni????
Zaman ibu ayah kita dulu,,,
Susah kita nak dengar kes-kes macam ni,,
Kalau ada pun,,,diorang tak buang bayi tu,,


-Biarkan orang tua-tua berbicara-




Anak   :Zaman sekarang ni kalau bukak je berita mesti kita banyak dengar kes-kes seperti
              pembuanagan bayi

Ayah   :ermm,,,betul lah tu,,,tu pun yang umum dapat tahu,,,sebenarnya banyak lagi kes
             macamni kat luar tu

Anak   :Tu lah ayah,,,yang adik pelik,,budak sekolah pun dah pandai buat kerja haram ni,,,
              kecik-kecik lagi  dah bercinta,,kalau kesudahannya elok,,alhamdulillah la,,

Ayah   :Kalau nak diikutkan,,zaman dulu,,memanglah kecik-kecik lagi dah bercinta,,,
             nak lagi,,zaman atuk nenek kau dulu,,

Anak   :eh,,betul jugak tu,,,tapi kenapa dulu,,masa zaman ayah tak jadi pun kes kes
              macam ni????

Ayah    :uwh,,,sebabnya,,,zaman dulu,,,kecik-kecik pun dah boleh dikahwinkan,,,tak ada
            masalah pun,,,Orang dulu-dulu dia dah fikir dah benda-benda macam ni,,,,zaman
            sekarang ni,,kau tengok lah apadah jadi?/

Anak   :Zaman dulu lain la ayah,,,budak dulu,,,tak sibuk macam sekarang ni,,,
             nak belajar dulu,,

Ayah   :ni lah pemikiran budak sekarang,,,,abis kau ingat budak dulu tak
             sibuk belajar ke??diorang siap sibuk  berperang lagi,,sekarang apa ada???
             konon nak belajar dulu pun,,sebok gak bercinta,,lepas tu kahwin
             sebelum bernikah,,

Anak   :Terima kasih ayah,,sebab memberi nasihat,,,

Ayah   :Kau tu,,dah gatal sangat kke nak bernikah,,

Anak  :Bernikah apa,,,calon pun tak ada,,

Ayah   :Apa susah,,kau promote je lah dalam blog ni,,zaman dah maju,,

Anak  :betul jugak tu,,,haaaa,,ada sape sape yang berkenan tak??ayah dah
            bagi green light ni,,hahah

49 comments:

Cik Nurul said...

ntahnye.. sekarang berleluasa sungguh kes buang bayi la.. kelar bayi laa.. adoi2... pandai buat xpandai simpan.. ape kes???

haishhh better kawen awal dari menggewdix nak belagak macam dah kawen tu ye dak?

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh,,
marah betul akak yerr ;)
sebab tulah orang dulu di kahwinkan awal,,,elakkan benda benda ni

syahirooAhmad said...

amboi amboi amboi.. mentang2 dapat lesen.... meh aku tolong kan..

EN.yen mencari..

seorang anak gadis berumur lebih 18thn keatas, baik hati, sopan santun.. menghormati org tua lebih2 lagi AYAh dan ibu nya.. dan... setia. chewahh.

oit.. ape kata kau suh je ayah kau carikan.. dan kalau leh bercinta selepas kawin lebih manis.

yen(toka ziizokukuto) said...

bro,,,

hahah,,,post kat entry la,,kalau berani,,hahahah :)

best ea cinta lepas kahwin,,,cinta sebelum kahwin pun tak pernah ni bro,,apa cer?hahah

ctk said...

wah..kan bes lau ayh ct pon bg green light..hihihi

bercinta selepas kawen bes ape..time ni la baru nk mnje2..nk pergi mne2 pon org xpndang serong..nk pgg tgn dpn org pon lntak lah...bebas dr cacian..buat ank pon xperlu nk sorok2 bagai..hehe ;D

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh

best lah kot,,bagi yg pernah merasa cinta sebelum kahwin ni hehehe,,,jeles jeles,,hehehe :)
ct,,thankz for komen

Saiazuan said...

manusia akhir zaman.. sudah hilang pertimbangan, akhlak tiada..

yen(toka ziizokukuto) said...

zuan,,

wah marah nampaknya,, :)

♥ norlida ramli ♥ said...

hahahaa..ayah dh bg greenlight! x bole blah..huhu

tp hakikatnya memang cm tu..pemikiran dlu ngan skrg berbeza..skrg kalau ada yg kawen awal sume akan mempertikaikan..huhu

Syahirah said...

hamboii kemain sporting ayh dye..ahaks


yg halal tuh lebih manis dr yg haram :))

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,
my father sporting hehehehe,,

skrang kalau form 2 dah kawin,,masuk tv 3 la,,,famous yopp,,huhuhuh

yen(toka ziizokukuto) said...

syahirah,,

hahah,,ayah sedih tgk anak dia ni solo je memanjang,,hahaha

betul tu,,,thank coz komen

bobiedanbad said...

ayah dah bagi green light, cari calon yg terbaik tau.

meisnani said...

angkat tgn...
saya! saya! saya!

nampak ta??? wahahaha

diana said...

gaji sebulan berapa????
hahah..
amboi..gatai nak kawen rupanya..

ShahzCudin said...

DUIT adalah segala2nya skrg..nak wat majlis, hantaran, itu,ini..sume mahal2 skrg..

Ezad Skytech said...

ayah ko da bagi green light tu..cepat2 la cari calon...haha~

butterflyana said...

zaman sekarang semua pakai duit.
nak kahwin je dah pakai ribu riban.
sebab tu ramai kahwin lambat..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kalu cinta ats dasar nafsu semata2..mmg byklah kejadian2 mcm ni berlaku..

sportingnye ayah..cepat2lah cari calon..^_^

ieyza afieyna said...

betul tu,, yg jadi mgsa baby yang tak berdoa tu... hurm,,,


amboi dpt green light ke ni? hee

MissViVio said...

amboi...nk kwin da ke?? mda lg kot. cri ilmu dlu. hehe

Mawar berduri said...

hehe restu ayah tu amat bermakna ^_^
moga d pertemukan dgn jodoh yg baik hendaknya .. hahaks~

siti kektus said...

haha. promote diri betul ni. sat g adalah tu yg datang melamar. haha :p

aimie amalina said...

oooooo
entri ni smbil mnyelam ninum ayaq naaa
hehehehe



butul2
pemikiran org dulu suci
x ada sampah di dalam otak mereke
putihhh je
x macm skrg
terdedah sokmo
ter ADVANCE dedah..hitaam la jadikk..
nauzubillah =]

Sam Banjamin said...

wah... siap iklan kat blog... nak ke kalau sy iklankan kamu di TheTimeLines... Iklan cari jodoh... hahaha...

aiEz said...

yen promote tu,weewittt..hehe

*eh carikan aie jugak yen,hee

Ungu Violet said...

itu cinta nafsu namanya...

habis madu sepah dibuang...huhu

syafiqakarim said...

manusia zaman sekarang mcm xtakot semua.haram je hidup.

kau muda lg dah pk kawen.hahah

YNA said...

alahai comelnyer promote kt blog :)

Cik Tetra said...

tau xpe..byk betul kes buang baby ni..kesian gile..baby tu x salah pon..aisshhhh..bile citer psl ni mesti nak naik darah..hehehe..sabar2..

wahhh nak isi borg laa?? hahahahaha

EyA edamanhatiku said...

kawin sblum nikah satu hal..buang ank satu hal lg..kjam2 org zman skang..tym dlu bunuh tym prang..krg xperang pn buang ank kra kes bnuh gak

~Nana 귀여운~ said...

org dolu-dolu lain, umur 13 tahun pon dah kawin, x sibok sangat nak belajar itu ini, zaman skg lain, belajar itu ini, belajar cinta, belajar kawin2..hahahaha...adoi penin2

nini said...

amboi carik calon ke....ahaha

tiefazatie said...

nice n3 la yen..=)
btw..promote diri ke?maju eh..hihi

Min Pusheen said...

biasalah zaman skarang memang x fikir benda tu dosa ka haram .tau nak seronok je kan ? hehew

yen(toka ziizokukuto) said...

bobie,,

heheh,,baru calon,,hehe :)

kak nani,,

bulan 12 nanti keyh hahahah

kak diana,,

mana ada nak kawen kak,,nak cari calon je,,
fikir masa deppan jugak,,heheh
skrang pon dah tak laku,,hehe

yen(toka ziizokukuto) said...

shah,,

haha jauh fikir,,
calon pon takde ni bro,,heheh

ezad,,,

masalahnya tak laku,,heheh

yana,,

biasalah tu,,skrang ni meninggal pun pakai duit :)

yen(toka ziizokukuto) said...

lily,,

hehehe,,,tengok lah dulu kak,,tak laku ni hehe

thanz for komen yee,,

iza,,

yer betul tu,, :) heee
huhuh,,,,,,

vivio,,

cri calon je,,heheheh

yen(toka ziizokukuto) said...

mawar berduri,,

aammmiiiinnn,,,
terima kasih,,

siti kektus,,,

dua tiga saat lagi la kot,,hehehe

aimie,,

heheheh,,,skrang air tercemar,,bahayee,,hehehe

terima kasih bagi pendapat :)

reenapple said...

hahahha.. nice...
cepat3 la jumpa.. hee =P

~ieda~ said...

tol 2...owg dulu ngn skrg neh laen...tp yg peliknyer lau wt cra yg slh 2, sng jer nk dpt bayi n sng2 jer gk nk buang...dh mcm ank bntg plak sng2 nk buang.dowg neh xda ase kemanusiaan ke tp klo yg cra sah neh, da psgn yg ssh nk dpt ank...hurmmm...cpt2 la yea cri jodoh...hehehehe

yen(toka ziizokukuto) said...

bro sam,,

huhuh,,taknaklah bro,,,takut tak laku,,buat malu je,,hahahah :)
thankz for komen br :)

aie,,

ni ramai girl yang komen ni,,pilih la cepat,,heheh

kak unggu,,

sepah di buang,,,diganti dengan sepah tu,,,,

yen(toka ziizokukuto) said...

syafiqaa,,

wah,,marah gila erk,,cayok cayok :)

bukan kawin,,cari calonn je,,kau nak tak??hahah

yna,,

apa yg comel??heheh,,
thankz for komen

kak tetra,,

bukan akak je yg marah,,semua marah,,hehe

kak,,dulu akak accident,,pastu yen pon accident,,sehati sejiwa tuh,,heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

eya,,
betul tu,,sokong dengan kenyataan anda :)

kak nana,,

zaman skrang ni,,benda yang tak patut belajar pun dia belajar hehehe :)

nini,,

nak isi borang ke??heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

kak iefa,,
thankz kak,,
sekali sekala promote,,
takpe kan kak,,heheh

min,,

betul tu,,
awak tak macam tu kan,,
alhamdulillah :) :)

reen,,

aammmiinn,,heheh

ieda,,,

dah cara haram,,biar pelaku tu terima ujian sikit,,,,dah buat benda tak elok,,kan,,

tiefazatie said...

haha..xpe2..ok je tue..hee..=)

Shuhaida Subri said...

kalau ppuan la. kalau kawin awal dorg cakap gatal nak kawin la budak tu. mesti ada pape something not right.

kalau kawin lambat pun org akan cakap. x laku la.. cerewet la.. macam2..

kesian kat ppuan kan?
kalau lelaki ada ke cakap camtu?

bg kes yg dah kawin sebelum nikah ni. 1 je ubat diorg. guna je hukum hudud. Agaknya ada lagi ke org nak berzina bila tengok ada org kena sebat & rejam smpai mati kat depan mata?

suha said...

hahahaa.

berkahwin nampak mudah tapi kita kena fikirkan tanggungjawab selepas tu pulak. tapi kalau dah jodoh mungkin itu yang terbaik. :)

melyssa_nadiea said...

stujuk dgn cara org duluk2...skrg ni dah hanco byk..huhuhu

bab kawin ni bukan mudah...perlu bersedia dari segala hal..sebelum kawin, tanya diri dulu..adakah pasangan tu sesuai atau x..

nasihat aku..JGN BERLAKON time bercinta..nnt lps kawin, korg yg merana..so be ur self..hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...