Thursday, October 20, 2011

kerjanya asyik nak menyalahkan orang je,,,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,,

Semalam tengah best-best tengok berita dengan abang saya,,,tiba-tiba saya terdengar perkataan "Henry  Gurney",,,Jadi dengan spontan nya terus tanya kat abang,,

Yen  : Abang,orang yang sekolah dekat Henry Gurney tu dikira tahanan ke???

Abg :Tu abang tak tahulah,,tapi,apapun kita tak boleh nak pandang serong jugak kan,,kita tak
          tahu hujung pangkal diaorang.
                            

gambar sekadar hiasan yee,,,takde kena mengenapun dengan cerita

   Bila abang saya cakap cakap macamtu,,,saya terfikir,,,ada betulnya juga,,,Kita ni hidup senang betul nak menyalah kan orang,,,Kalau kita nampak kesalahan orang je,,,mulalah itu tak betul,,ini tak betul,,,padahal cerita yang sebenar kita tak tahu.

   Contohnya macam artis lah,,,,kesian saya tengok,,,tersilap sikit,,,habis karier,,,jadi buah mulut orang,,,belum dengar penjelasan dari pihak sebenar,,dah macam-macam andaian kita buat,,,,pergghh kalah media,,

   Bukannya apa,,,sejahat-jahat manusia pun ada nilai baiknya,,,sebab kita tak sempurna,,,Tapi apa yang berlaku sekarang,,,bila kita dah nampak jahat seseorang,,,kita lupakan kebaikan dia,,tak kesahlah sesiapa pun,,,,even member sekolah,kolej,uni, dan rakan sekerja sekalipun..Cuba kita fikir,,,munngkin kita anggap orang tu musuh,,,,kalau macam tu,,kita ni siapa pulak dalam pandangan dia???

Anda selalu tak dipersalahkan???tapi orang,,tak tahu pun cerita sebanar,,mesti pernah kan,,

Moral of the story : janganlah sebok menilai keburukan orang sampai tak sedar yang kita pun ada baik 
                                  buruknya juga,,

27 comments:

EmpayarUtama said...

Kita tak sempurna...

yen(toka ziizokukuto) said...

yaa betul tu :)

ShahzCudin said...

jgn amalkan berfikiran -vef..nt sume bnde didilai -ve..

yen(toka ziizokukuto) said...

terima kasih bro,,semoga dapat membantu ;)

Anis Zafirah said...

betul, pantang nampak salah orang, habis diterkanmya, salah sendiri buat x tahu :|

yen(toka ziizokukuto) said...

hahah,,tu lah benda nye,,kesian orang tu,, :)

JuLiNa ALiAs said...

kadang2 mereka terjebak...x semua manusia sempurna...kadg kite pon buat slah cume x nampak ape salahnye...

yen(toka ziizokukuto) said...

betul tu,,,
kita sebok cari salah orang,,kita pun ada saah juga :)

si ngokngek said...

nobody perfect..kita selalu terlalu berfikiran negatif..suka cerita buruk orang padahal kita sendiri lebih buruk dari tue

ieyza afieyna said...

betul tu,, klo bende jhat ckit cepat je heboh,, jadi buah mulut org di sebar2 kan..yg jhat cepat je org nmpak..

bab tu no 1 la.. ape la nk jadi..

Ujie said...

tak boleh memandang rendah..sekalipun pada org yg bersalah krn membunuh.
memandang rendah akan buat kita rasa lebih bagus & jd takbur.

meisnani said...

errmm betul tu... sokong yen =)
sbb tu la ade pepatah, don't judge book by its cover!

yen(toka ziizokukuto) said...

si ngokngek,,

betul tu,,diri sendiri pun bukan perfect sangat,,, :)

iza,,,
sokong iza :)

yen(toka ziizokukuto) said...

ujie,,
betul tu kak,,terima kasih kerana memberi nasihat :)

kak nani,,

huhuhuh,,,yeaahh,,,betull tu kak,,,akak bizy2 pun still boleh blogging an,,hebat gila :)

aimie amalina said...

tulah
asik tunding jari ke org
tapi x sedo jari dok tunding dri sendiri tu
x sedo dri sendiri juga manusia yg sama cm owg tu
hurm2..

aimie amalina said...

tulah
asik tunding jari ke org
tapi x sedo jari dok tunding dri sendiri tu
x sedo dri sendiri juga manusia yg sama cm owg tu
hurm2..

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh,,,marah tul mimi kan,, :)

cik ika said...

nobody perfect..

Ungu Violet said...

mengata orang mmg sedap...cuba klau orang len kata kita balik..amacam...huhu

ch000tz axoera said...

manusia kan mmg gitu

NasZ said...

setuju sangat2. kita pun bukan sentiasa betul.

Saiazuan said...

"salahkah ku? jangan salahkan ku..."

bobiedanbad said...

siasat dahulu jangan tuduh melulu

yen(toka ziizokukuto) said...

kak ika,,

betul tu ;)

abg nasz,,,

terima kasih ;)

yen(toka ziizokukuto) said...

zuan,,

macam pernah dengar je hahah

bobie,,

betul tu kak,,tu yg terbaik

ctk said...

bg pluang kt mereka...mereka bukn ditakdirkan untuk menjadi jaat...dgr dulu kisah mereka..kdg2 kesian gk dgn dorg, cilap cikit, trus dipulaukan..huhu

suha said...

jangan semudahnya menilai orang.

yang jahat tak bermaksud dia tak pernah berbuat baik dan yang baik tak semestinya tak pernah lakukan kesalahan. kita masing masing tak sempurna. jaga hati kita selalu. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...