Friday, October 28, 2011

Telefon Bimbit disalah guna???

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,,,

Rasanya macam cepat je masa berlalu kan???
oke,,,harini saya ingin membuka topik mengenai peranti moden,,
iaitu "telefon bimbit",,,
Telefon bimbit memang dah jadi keutamaan kita,,
Terutamana golongan pelajar dan yang berkejaya lah,,,
Tapi,,apa yang berlaku pada zaman sekarang ni,,,
Budak sekolah rendah pun rata-rata dah ada telefon bimbit ni,,,
Telefon bimbit yang diorang gunakan pula,,
canggih-canggih,,,,|
kalah orang dewasa,,,huh,,
Tetapi,,"perlukah budak sekolah rendah dijinakkan dengan penggunaan telefon ni???"
Apa pendapat rakan-rakan semua???

Bagi saya mungkin ada baiknya,,,
Tidak kurang juga buruknya,,,


  gambar sekadar hiasan
Apa yang baik???

kringg kringgg ,,

Yen                :Assalamualaikum cikgu,,

Cikgu ungu   :Waalaikumsalam,,haa yen,,ada apa ni??

Yen                :Maaf gangu ye,,,saya nak tanya ni,,macam mana nak jawab soalan,,
                      bla bla bla,, saya tak faham la,,

Cikgu ungu   :Uwh,,kamu buat macam ni,,bla bla bla,,

Yen                :Terima kasih cikgu,,,barulah saya faham

*Ada ke orang buat macam ni,,,memang takde lah kan???heheh

Kebanyakannya,,,


kringgg kringgg,,

Yen   :Assalamualaikum awak,,

Nani :Uwh ni yen kan,,yag mintak no tadi,,

Yen   :Huhu,,awak ingat yer,,,terima kasih sebab bagi no tadi tau,,

Nani :Uwh sama sama,,,ada apa ni??

Yen   :Saje je telefon,,,nak kenal kenal ,,tak boleh ke??

Nani :
Boleh je,,tak salah pun,,,Awak kita mesej keyh??

Yen   :
Ok,,terima kasih tau,,

hahahah budak sekolah rendah tu,,
daripada perbualan yang singkat,,
lama-lama timbul lah bibit-bibit cinta monyet yang tak berfaedah,,
ye lah,,kalau dia dah mintak no fon tu,,
apa lagi???
nak ngorat lah kan??
hahah,,
Adik kepada member saya,,,
Darjah 5 dah pandai date with girl,,Berpimpin tangan lagi,,,
Sayang sayang bagai,,Satu kerja lak,,
saya dengan abang dia kena jadi spy,,
takut buat benda tak senonoh je,,,
Semua nya bermula dari apa???
Semestinya "telefon",,
bertukar-tukar nombor,,,
Akan datang,,,
kalau tak dibendung,,
Agaknya apa yang terjadi yer???
jangan teperanjat kalau rata-rata dah hilang dara or teruna,,seawal sekolah rendah,,
Harap dijauh kan,,
aammmiiinnn

46 comments:

Syakirah said...

situasi yg first tu betul ada faedahnya.. yang kedua tu tak betullah! tak de faedah pun..

wahida said...

adoi la...anak aku yg nak masuk darjah satu ni pun dah pandai mintak henfon ko...huhu...dia duk bising kawan2 semua ada, dia je takde...adoi la...pening kepala aku ni...

Nafisah Ruslan said...

tp kalau dah masuk u, situasi pertama tu lebih banyak dari situasi kedua.. hehe

sayalah orangnye tu.. xmuak2 kol lecturer tanye macam2 =.='

Cik Tetra said...

HAHAHAHAHA,..lawak kot..budak2 sekolah rendah dah pandai bermesej2.. cam lawak pulak..betul la tu..mule ngn handphone, pastu mesej2 pastu couple2..pastu dating2..omo!!

bg akak laa..xde faedah la handphone ni kt bdk sekolah rendah..kalau dorg nk tipon, gune je hp mak abah dorg.. :D

aimie amalina said...

hhehehhee
yg buruk lebih di mata berbanding yg baik
susah kan?

padahal byk lagi yg baik yg boleh diambil
tetap gak nk yg x baik
aduhaiiiii
heheheh

kene bijak mengawal

miss kinah said...

hah..betul2....ari tu tman adik drjah4 amik e-book dengan kngkawan.. kawan2 dia kauuu.. mahal lagi enpon diorang dari aku...

yen(toka ziizokukuto) said...

syakirah,,
heheh,,thankz for komen :)

kak wahida,,
huhuhu,,,suruh la dia pinjam phone akak je,,boleh je hidup tanpa phone,,mintak dia sepuluh sebab ke??heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

nafisah huhuhuh,,
kalau budak u,,nak buat apa pun buat lah dgn fon tu,,takde nak larang nya,,dah boleh fikir,,heheh

kak tetra,,

huhuhuh,,,tu lah pasal kak,,,huhuhu,,,,hebat tak hebat lah kan,,,,akan datang ntah ntah,,budak sekolah rendah pun dah pakai i pad,,heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

mimi,,,

huhuh,,tulah ,,,tapi zaman skrang kan,,sume nak ikut trend,,member2 pakai,,dia pun nak merasa gak,,tapi,,,rasanya,,belum masanya lagi kot,,

kinah,,

hahah,,standard ar tu,,aritu,,aku nampak budak darjah dua pakai experia tuh,,siap show off lagi,,hahahah

si robot comel said...

anak sedara darjah 2 sekarang ni pun dah pandai minta handphone,hehe, baca pun tergagap lagi,hehe.
macam-macam budak sekarang ni

yen(toka ziizokukuto) said...

kak madi,,
huhuh,,tu la pasal kan,,
kita kita dulu,,tak fikir lansung pakai phone ni,,heheh

ctk said...

isau gak ngan budak2 zaman sekarang neh....xley dibiarkan begitu je..kena pantau selalu..huhu...
seeloknya jgn la bg fon..huhu

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh,,,yen dulu pun,,,habis pmr baru merasa pakai phone,,,,hahahah,,,,,

diana said...

A:abg..satgi balik beli roti ye..

B:ok..

A:dan kopi...

B:ye la..

tu je kegunaan telepon bagi akak setakat ni..
wakakakak

yen(toka ziizokukuto) said...

kak diana,,,

kak,,,maisara boleh pakai phone,,start umo bape??heheheh

faizal mohd said...

jadi charlie angel pulak ek. kena spy2.

yen(toka ziizokukuto) said...

hahah,,,pengalaman tuh,,hahah,,

BlueiceButterfly said...

~budak2 sekarang lagi advance dari kita..macam2 betul hehe :)

yen(toka ziizokukuto) said...

haha,,tau takpe,,,heheh :)

ShahzCudin said...

peranan mak ayah kot dlm isu nih..xkan diorg mampu beli fon, topup sume klo bkn duit mak ayah..

yen(toka ziizokukuto) said...

memang lah,,tapi kalau anak tu dah merengek,,sampai ugut nak lari umah??camne lak,,,huhuhu,,,

bobiedanbad said...

budak2 zaman skrg gadget menjadi keutamaan mereka

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh,,,kalau dia mintak nikon,,,payah jugak la ye kak,,heheh

diana said...

yen...
dia nak pakai telepon,pi kerja beli sendiri...jangan harap la akak dengan suami nak belikan sebab kami dulu pun start pakai enpon bila dah kerja..heheheh..

Ct Mawa said...

huwaa..dedua my adik skola rendah da ad handfon

teha said...

baru derjah 5 dh pndai date ? pegang tgn ? bia betik ? ish2 ~ mcm2 laa bdk2 zmn skrg nie

Faaein Talip Roy said...

gejala yang semakin merisaukan.. henpon bebudak sekolah sekarang.. memang canggih dari orang yang dah bekerja..

Fara E's said...

feewittt , kne ngorat eyh , haha

~Nana BamBam~ said...

nti x kasi pegang hp, bising2 salahkan mak bapak sebab kedekut bagai la hapa...

skg dah kasi hp, mcm2 belaku dak2 sekolah nieh..tuh yg bahya...

ShahzCudin said...

didikan dr awal tu penting..klo dr kecik da disuap kemewahan mmg akan jadi bdk yg suka mintak2 yg bukan2..

awk di tag dlm entri sy...
http://mohdshahzuddin.blogspot.com/2011/10/kan-dah-kena.html

meisnani said...

AMBOI YEN BUKAN MAIN PAKAI NAME AKAK YE??? tawla akak femes... =p buekkk (muntah la tuh kan?)

Cik tikah said...

x patutu jinakkanlah budak skola rendah dhn hp ni. cik tikah masa form 3 baru dpt pakai hp x de kaler taw...

Norlida Ramli said...

yg situasi pertama tu ok la..

yg situasi ke2 tu..em..mintk dijauhkan la..jaga pergaulan, ingat mak ayah insyaAllah perkara buruk dpt dijauhi :)

anamizu said...

kalo bab nak MENGGATAL, bagi la kat deme..mmg xyah ajor dah.. dpt je nofon, ceyyyyy kemain lg begayut.. kalo nan study,aje je alasan =P




luv,
cik ana

Sam Banjamin said...

ye la kan.. mula2 berkenal2 kat phone... pastu ajak date... pandai dah bohong parent... ponteng sekolah.. tipu cikgu... duit nak date plak dapat dari mana? parent jugak... keje skolah tak dibuat... malas, sebab asyik sangat becinta... tu baru sikit... sat lagi, macam2... nak cakap pun tak guna dah... salah sape... parent jugakkkk?!!!

Ezad Skytech said...

budak2 sekolah sekarang handphone semua canggih2..kalau aq...situasi pertama tu ok la..yang kedua tu...gulpp...bahaya2...

tiefazatie said...

isk..bahaya tue..kanak2 skrg dasat2 gak..huhu

Ungu Violet said...

budak2 zaman sekarang senang terpengaruh...jaga2..huhu

yen(toka ziizokukuto) said...

kak diana,,,

huhuh,,,unntunnglah maisara kalau macam tu :) ,,ibu bapanya ambil berat :)

ct mawa,,

huuhuhu,,gi check inbox dia,,,

teha,,
tu la,,,sangat membimbangkan,,,

yen(toka ziizokukuto) said...

faaein,,,

betul tu kak,,,,xperia tuu,,hehe

fara ,,
hahahah,,no komen,,

kak nana,,

jika difikirkan pun,,,untuk apa mereka pakai telefon??

yen(toka ziizokukuto) said...

shah,,

betul tu,,,tapi memang dah cara hidup sekarang,,

kak nani,,

tu untuk greeting je tu,,,heheheh,,sementara tunggu bulan 12,,heheh

kak tikah,,,
saya,,lepas pmr baru dapat,,,sebelum tu pakai phone family je,,heheh

yen(toka ziizokukuto) said...

kak lida,,
erm betul tu kak,,mintak dijauhkan,,

kak ana,,
huhuhuh,,memang tu lah kenataan sekarang,,

bro sam,,,
menarik komen ni,,
terima kasih tau,,

yen(toka ziizokukuto) said...

ezad,,
yang pertama tu susah nak jumpa dah,,
yg kedua tu selalu,,

iefa,,,

huhuhuh,,,sebab tu lah,,kena bertindak awal,,

kak ungu,,,

betul tu,,ada tak orang call akak,,,mintak ajar???hehehe

suha said...

hphone memang keperluan sekarang, tapi untuk budak sekolah lebih lagi sekolah rendah tak perlu rasanya.

kegunaan hphone sekarang mudah disalahgunakan oleh remaja dan menganggap itu sebagai kebiasaan.

yen(toka ziizokukuto) said...

betul tu suha ;)
terima kasih sebab komen,, :)

NasZ said...

semakin canggih dunia, semakin mudah kita lupa dan terleka. kan?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...